25 anys del CatSalut
  • Imprimeix

Hospital de la Cerdanya, Puigcerdà (2014)

Hospital de la Cerdanya, Puigcerdà (2014)

Projecte conjunt entre l’Estat francès i Catalunya

L’Hospital Transfronterer és fruit d’un projecte de col·laboració entre la Generalitat i la República francesa. Ambdues administracions es van encarregar de construir, dotar i gestionar aquest hospital conjuntament, amb l’objectiu de donar servei als habitants de la Baixa Cerdanya (Catalunya) i l’Alta Cerdanya i el Capcir (França). Va entrar en funcionament el setembre de 2014.

És el primer hospital transfronterer d’Europa gestionat de manera conjunta per dos països. Les institucions europees han contribuït al finançament de la seva construcció mitjançant importants subvencions, i també li han atorgat diversos premis  en reconeixement al seu rellevant paper per esborrar fronteres i construir l’Europa de les persones.

La dotació de recursos humans està integrada per professionals dels dos països, que disposen d’àmplies instal·lacions i moderns equipaments. L’hospital transfronterer forma part d’un projecte territorial més ampli, en el que també hi tenen cabuda altres actuacions, moltes centrades en l’àmbit de l’atenció a la gent gran i en l’atenció pediàtrica.

El nou hospital es situa als afores de la localitat de Puigcerdà, emmarcat dins d’un pla de creixement de la trama urbana. L’edifici es troba situat al nord del solar per així aconseguir un espai lliure a la façana sud, i està plantejat com un volum únic i compacte, amb la façana més llarga orientada estrictament al sud. La seva composició horitzontal, el gran terrat i el contrapunt vertical de la torre d’instal·lacions organitzen i personalitzen tot el seu entorn.

Amb la volumetria de l’hospital es cerca la projecció d’una imatge contundent, de gran equipament, que aporta caràcter i distingeix el nou eixample urbà de Puigcerdà.

Tot l’edifici s’orienta cap al sud per captar la llum del sol. Com a conseqüència, totes les habitacions de les unitats d’hospitalització i les principals peces d’assistència i espera dels usuaris tenen una bona insolació a partir de les façanes, dels patis interiors i de les claraboies del sostre.

 

Característica destacada

Significació projecte conjunt Estat francès-Catalunya

Projecte

BRULLET-PINEDA ARQUITECTES

Data del projecte

2007

Data de l’obra

2008-2012

Pressupost d’obra

30.997.874 €

Superfície

19.106,40 m2

 

hospital-de-la-cerdanya-puigcerda-1

Fotografia: Brullet – Vallbé

hospital-de-la-cerdanya-puigcerda-2

Fotografia: Fernando Guerra