• Imprimeix

El 1994 es va inaugurar la Cambra Hiperbàrica a l’Hospital de Palamós. Més seguretat per al submarinisme a Catalunya. #CatSalut25anys

2016-12-02

Una cambra hiperbàrica és un recinte tancat que pot mantenir en el seu interior una pressió ambiental elevada, en condicions d’habitabilitat i confort per a persones sanes o malaltes.

El fet d’augmentar la pressió i respirar aire ambient pot produir un efecte beneficiós per a algunes malalties. Si, a més, dins la cambra s’hi respira oxigen a alta concentració, s’aconsegueix que penetri per tot l’organisme i tingui un efecte curatiu en malalties que cursen amb falta d’oxigen en els teixits.

Al llarg dels anys, i sobretot a partir del 2010, la cambra hiperbàrica de l’Hospital de Palamós s'ha consolidat com una instal·lació de referència a tot Catalunya i especialment a la demarcació de Girona.

El 87% de les sessions de la cambra no estan relacionades amb descompressions de bussos o tractaments d'intoxicacions, que són els usos més coneguts. A més de recuperar-hi intoxicats per inhalacions de gasos –especialment monòxid de carboni per la mala combustió d'estufes o calderes domèstiques–, s’ha acumulat experiència en el tractament de cicatritzacions de ferides o afeccions de ceguesa i sordesa sobtada, per l'obstrucció de les artèries de la retina o l'aparell auditiu.

També es col·labora amb el servei de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) a Girona, que hi deriva malalts amb seqüeles de tractaments contra el càncer.

Igualment, els tractaments a la cambra són de gran ajuda per a diabètics o cures de radioteràpia.

Data d'actualització:  02.12.2016