• Imprimeix

La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran adapta els seus heliports per efectuar sortides mèdiques d’urgències a la nit

21/04/2017 12:04
La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran adapta els seus heliports per efectuar sortides mèdiques d’urgències a la nit

S’han iniciat els tràmits per tal que els heliports de l'Alt Pirineu i Aran adaptin les seves instal·lacions i puguin estar preparats per poder realitzar sortides mèdiques d'urgència en horari nocturn, amb l’objectiu de millorar l’equitat territorial i la vertebració del sistema sanitari en llocs allunyats.

En el marc del Pla de salut de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran 2016-2020 es contempla la millora de diferents codis d’actuació en cas d’emergències que obliga a tenir capacitat per traslladar els pacients fins a l’hospital més adequat dins del període finestra establert per a cada malaltia. Ateses les característiques del territori i la distància als hospitals de referència, sovint només es factible la utilització de mitjans aeris per ser a temps de fer un tractament intervencionista primari.

En aquest sentit resulta cabdal l’establiment d’itineraris i l’adequació de les infraestructures, els helicòpters, la tripulació i el centre coordinador per permetre el vol nocturn que per la seva naturalesa precisa d’unes condicions de seguretat més exigents.

S’han dut a terme diferents reunions amb responsables d’infraestructures de la Generalitat, SEM i representats locals, on s’ha analitzat la situació dels heliports de l’Alt Pirineu, per tal de conèixer la seva capacitat operativa, definir els heliports d’utilització nocturna i procedir, si escau, a la seva adequació.

A cada comarca s’ha previst l’existència d’un heliport d’operativitat nocturna, que permeti els trasllats secundaris punt a punt. A l’hora de prioritzar les instal·lacions, s’ha tingut en compte la seva proximitat a un centre sanitari (hospital o CAP).

Actualment s’està treballant en els projectes tècnics d’adequació i en l’obtenció del finançament per endegar les obres.