Gestions relacionades amb la programació de visites, els diagnòstics, l'elecció del metge i l'elecció del centre on voleu ser atesos
 • Imprimeix

Segona opinió mèdica

En determinades circumstàncies d'especial gravetat, podeu demanar una segona opinió mèdica a un altre metge o metgessa sobre el diagnòstic o el tractament que us han donat per a la vostra malaltia. En aquest cas, la segona opinió mèdica és l'informe emès per aquest facultatiu amb la finalitat de contrastar el diagnòstic o el tractament inicial.

Podeu demanar una segona opinió mèdica:

 • Si us diagnostiquen una malaltia degenerativa progressiva del sistema nerviós central, sense tractament curatiu, o un càncer maligne (si és càncer de pell, només es pot demanar si es tracta d'un melanoma).
 • Si us han d'operar de cirurgia ortopèdica amb risc de limitació funcional important, neurocirurgia, cardiocirurgia, cirurgia vascular o cirurgia oftàlmica.
 • Si us han prescrit la necessitat d'un trasplantament.
 • Si us han diagnosticat una malaltia minoritària (incloses les d'origen genètic). S'entén per malaltia minoritària aquella malaltia que comporta perill de mort o d'invalidesa crònica i que només afecta, com a molt, a cinc casos per cada deu mil habitants.

 

En qualsevol d'aquestes circumstàncies esmentades, des de la unitat d'atenció al ciutadà del mateix centre assistencial on us atenen us informaran del dret a demanar una segona opinió, dels centres que poden donar-la i del temps que trigareu a obtenir-la.

Per a cada especialitat mèdica hi haurà com a mínim dos centres que puguin emetre un informe mèdic.

La unitat d'atenció al ciutadà del centre on us atenen us facilitarà la llista dels centres que us poden donar una segona opinió mèdica segons la malaltia que tingueu, i en podreu triar un.

Sempre que sigui possible es respectarà l'elecció del centre que hagueu fet. En cap cas es podrà triar un centre diferent dels de la llista que us hagin donat.

Per demanar una segona opinió mèdica, cal emplenar un formulari de sol·licitud i lliurar-lo a la unitat d'atenció al client del centre on us han diagnosticat la malaltia o a una unitat de registre oficial.

En el cas que el centre sanitari que hagi de fer la segona opinió us demani més proves diagnòstiques, us les faran amb caràcter preferent.

La segona opinió mèdica confirmarà el diagnòstic o el tractament o bé us en donarà un de diferent.

 • Mateix diagnòstic o tractament

  Si la segona opinió confirma el diagnòstic o el tractament que ja teníeu, l'atenció sanitària es realitzarà al centre que us atenia. No podreu canviar de centre.

 • Diagnòstic o tractament diferent

  Si la segona opinió mèdica és diferent de la primera, podreu triar entre rebre l'atenció o el tractament al centre que ja us atenia o al centre que us ha fet el nou diagnòstic.

Data d'actualització:  21.03.2018