• Imprimir

Recepta electrònica i desplaçaments

Les persones que prenen medicaments i viatgen a la resta de l'Estat espanyol no hauran de recollir la seva medicació abans de marxar. Les farmàcies de les diferents comunitats autònomes ja poden dispensar els tractaments vigents sense la necessitat de portar la recepta en paper.

05/10/2018 11:10
Polimedicació

Les persones que tenen previst desplaçar-se a una altra comunitat autònoma hi tenen garantida l’atenció farmacèutica de cobertura pública, sempre que es compleixin els requisits necessaris. Des del passat mes de maig  ja es pot recollir la medicació que els han prescrit mitjançant la recepta electrònica a les oficines de farmàcia de la majoria de comunitats autònomes de l’Estat espanyol. Fins ara era necessari que les persones que prenien medicació portessin la medicació prevista o les receptes en paper. 

D’aquesta manera, ja no s’han de preocupar de recollir els medicaments abans de marxar i només han d’endur-se els que estan prenent en aquell moment. Com a conseqüència, s’evita el transport inadequat dels medicaments, que en pot perjudicar la conservació, i el tractament és més fàcil de complir perquè se’n millora l’accés.

Al mateix temps les farmàcies de Catalunya també poden dispensar la medicació prescrita a altres comunitats autònomes. D’aquesta manera es fa efectiva la interoperabilitat estatal que permet l’intercanvi d’informació entre les comunitats autònomes per tal de garantir la prestació farmacèutica a tot el Sistema Nacional de Salut. La majoria de comunitats autònomes ja estan preparades per fer efectiva aquesta interoperabilitat, amb l’excepció de Madrid i Ceuta i Melilla.

El farmacèutic o farmacèutica de l’oficina de farmàcia de la comunitat de destí només té accés a la llista i les dades bàsiques dels productes farmacèutics prescrits. Per tant, la informació completa del tractament només es pot consultar al Pla de medicació personal.

La recepta electrònica ja funciona a tots els centres d'atenció primària, hospitals de la xarxa pública i a totes les farmàcies de Catalunya. A més, es continua desplegant a la resta d’àmbits. El sistema estalvia temps i visites al CAP, garanteix la confidencialitat, dóna informació actualitzada als professionals sanitaris de tota la medicació que preneu i estableix mecanismes que afavoreixen l'ús racional del medicament, a partir d'un Pla de medicació únic i integrat.